Pierogi z kaszą gryczaną

4.5 (145 ocen)

Bardzo fajne, ciekawe pierogi. Testowałam je niedawno w domu i się sprawdziły. polecam

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    jajko
    2 łyżki oleju
    1 szklanka wody
    Farsz:
    70 dag ziemniaków
    1 woreczek kaszy gryczanej
    10-15 dag boczku
    cebula
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać,wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodę.
    Farsz. Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy cebulę, podsmażamy na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę, dodajemy ugotowaną kaszę, boczek z cebulą,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i nakładamy farsz.Zlepiamy brzegi.Pierogi wrzucamy do gotującej, osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 2 min i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane wytopioną świeżo słoniną lub boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować