Popularnym daniem kuchni mazurskiej są dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami czyli pierogi z kaszą gryczaną. Ja zrobiłem z kaszą jęczmienną i wyszły pyszne.
Pierogi z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę.Połączyć z masłem i żółtkami i solą.Stopniowa dodawać wodę i ugniatać ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić na 30 min. trzymać pod przykryciem.
Kaszę ugotować na sypko. Jajka ugotować na twardo. 100g boczku pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Boczek wraz z cebulą podsmażyć na patelni. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Kaszę, boczek, cebulę razem połączyć, doprawić.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać krążki szklanką. Nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Wkładać do gotującej się wody i od czasu kiedy wypłyną na wierzch gotować 3 minuty.
Na patelni podsmażyć resztę boczku, dodać posiekany czosnek oraz szczyptę majeranku. Pierogi podawać posypane boczkiem.
Komentarze