Pierogi z kapustą z grochem i boczkiem

4.5 (166 ocen)

Wymyśliłam je, bo zostało mi dużo kapusty z grochem po świętach. Są przepyszne, a boczek dodaje im wyrazistości. Bardzo miła odmiana.

Składniki:

  • -50 dag kapusty z grochem
    -15 dag wędzonego boczku
    -80 dag mąki
    -2 jaja
    -3/4 szklanki wody
    -kilka kropel oleju
    -szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą z grochem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy około 3 minut na oleju. Dodajemy kapustę z grochem, dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Do mąki wbijamy jajka, dolewamy wodę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy kółka. Na każde nakładamy porcję wystygniętego farszu. Kółka składamy na pół, zalepiamy widelcem, lub palcami.
  • 4. Pierogi porcjami gotujemy w osolonej wodzie, przez około 2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

Porady

-Ciasto na pierogi będzie elastyczniejsze, jeśli dodamy do niego gorącą wodę. -Do wody w której gotujemy pierogi, warto dodać łyżkę oleju- nie będą się później kleić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować