Pierogi z kapustą i pieczarkami

4.5 (168 ocen)

Wigilijne danie

Składniki:

  • ciasto:
    ok. 0,5 kg mąki
    1 jajko
    sól
    ok. 1 szklanka wrzątku (ile mąka zabierze)
    łyżka oleju
    farsz:
    80 dkg kapusty kiszonej
    50 dkg pieczarek
    3 duże cebule
    pieprz, sól, papryka słodka mielona
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odgotować, odcisnąć i drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę o grubym sitku. Cebulkę pokroić i podsmażyć na oleju, 2/3 przełożyć do kapusty. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć do odparowania wody na pozostałej na patelni cebuli. Wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
  • 2. Z mąki, jajka, soli i oleju zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką okrągłe placki.
  • 3. Sklejone pierożki gotować we wrzątku do wypłynięcia. Podawać omaszczone smażoną cebulką.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować