Pierogi z kapustą i pieczarkami

4.5 (174 ocen)

Jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole, choć co roku robione inaczej. Czasami robię jej również na obiad.

Składniki:


  • Ciasto:
    1/2kg mąki
    jajko
    2 łyżki oleju

    Farsz:
    duża cebula
    4 pieczarki
    40-50 dag kapusty kiszonej
    2 łyżki przyprawy do dań z kapusty
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Pierogi z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Kapustę drobno pokroić, zalać zimną woda i zagotować. Odcedzić i ponownie zalać niewielka ilością wody. Przyprawić i gotować do miękkości. W razie potrzeby podlać odrobiną wody ale należy uważać aby kapusta za rzadka bo farsz nie może być wodnisty. Na oleju podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone pieczarki, chwile dusić. Na koniec dodać kapustę, wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Farsz ostudzić.
  • 2. Ciasto: Mąkę, jajko i olej posiekać, dolać tyle gorącej wody aby wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować, wykrawać kółka lub wyciąć kwadraty i zlepiać pierożki. Gotować ok 3 minut w lekko osolonej wodzie. Podawać polane zeszklona na maśle cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Farsz Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować