Pyszne, przygotowane przeze mnie, zajęły drugie miejsce na pierwszym Gminny Święcie pieroga.
2 godz.
Składniki:
Na farsz: Około 1/1/2 kg. mięsa z Perliczki, 1/1/2 kg. kiszonej
kapusty, 3 duże cebule, 4 łyżki oleju, sól, pieprz,
i inne przyprawy według uznania.
Na ciasto : 1/1/2 kg. mąki, szczypta soli, 2 jajka, woda w ilości,
ile zajmie ciasto.
Podane składniki są na około 50-60 szt pierogów.
Pierogi z kapustą i mięsem z perliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso gotujemy i mielimy, cebulę zeszklić na oleju i zemleć.
Kapustę ugotować, (odcisnąć nadmiar wody) i drobno posiekać.
Wymieszać wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem.
Ciasto zagnieść tak, aby było gładkie, rozwałkować na grubość
około 2 mm, wycinać krążki o średnicy szklanki.
Po nałożeniu farszu, dobrze zlepiać ciasto, aby podczas gotowania
farsz nie wypłynął. Tak przygotowane pierogi wkładać do garnka na
wrzącą i osoloną wodę, i gotować do momentu wypłynięcia
na powierzchnię.
Porady
Zamiast mięsa z Perliczki można użyć mięsa z kaczki.
Komentarze