Pierogi z kapustą i kiełbasą

4.48 (174 ocen)

Zwykle dodaję do kapusty mięso mielone ale tym razem zastąpiłam je kiełbasą i też wyszło pysznie:)

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    2 łyżki oleju
    jajko
    szczypta soli
    ok 1 szkl gorącej wody

    Farsz:
    1/2 główki dużej kapusty (może być włoska)
    30 dag kiełbasy wiejskiej
    10 dag słoniny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej. Słoninę drobno pokroić i usmażyć w dużym rondlu. Dodać drobniutko pokrojoną kiełbasę i chwilę przesmażyć. W osobnym garnku ugotować kapustę do miękkości, odcedzić i wrzucić do kiełbasy. Przyprawić i smażyć jeszcze ok 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty lub wyciąć szklanką kółka. Nakładać farsz i zlepiać pierogi.
  • 3. Pierogi gotować ok 3 minut w dużej ilości lekko osolonej wody.

Porady

Podawać polane skwarkami i z kubkiem czerwonego barszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować