Pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierogi obowiązkowo królują u mnie na Wigilii. Robię ich więcej, zamrażam bo uwielbiamy pierogi z kapustą

  • 60 min

Składniki:


  • 500 gram mąki
    300 ml wody
    2 łyżki oliwy
    szczypta soli
    1 kg kapusty kiszonej
    10 dkg podgrzybków suszonych
    2 cebule białe
    1 cebula czerwona
    olej rzepakowy
    pieprz
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Wykrawam kwadraty, i za pomocą foremki do pierogów robię pierogi.

    Kapustę kiszoną płuczę w zimnej wodzie, wyciskam, zalewam czysta wodą i gotuje do miękkości. Grzyby moczę dobę wcześniej w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotuję w tej samej wodzie co się moczyły. Wodę odcedzam, a grzyby podsmażam razem z cebulka pokrojoną. Grzyby wcześniej tez kroję na mniejsze kawałki. Podsmażam na maśle. Kapustę po ugotowani kroję bardzo drobno. Można mielić przez maszynkę. Grzyby i kapustę łączę razem, doprawiam solą, pieprzem. Na każdego pieroga układam farsz i zlepiam go za pomocą foremki. Pierogi gotuje we wrzącej wodzie, z dodatkiem oliwy żeby sie nie skleiły. Pierogi gotuje około dwie minuty po wypłynięciu ich na wierzch. Podaję z przesmażoną cebulką czerwoną, posypuję pietruszką zieloną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować