Pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pierogi uwielbiają chyba wszyscy, każdy wybiera dla siebie najlepsze nadzienie. Dla jednych będą to z mięsem, dla innych ruskie...... i tak można wymieniać i wymieniać bez końca.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta kiszona z marchewką i ziołami: 1000 gramów
    - pieczarki: 800 gramów
    - kucharek: 1 łyżka
    - pieprz: 0.5 łyżki
    - kminek mielony: 0.5 łyżki
    - olej do smażenia: 1 łyżka

    - mąka: 1 kilogram
    - woda ciepła (do ciasta) (ile maka zabierze trudno okreslić dokładnie): 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną opłukamy kilkakrotnie zimną wodą. Następnie gotujemy aż będzie miękka ( około 40minut )
  • 2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, przekładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Pieczarki lekko solimy, puszczą nam soki, gdy płyn nam wyparuje dodajemy olej i chwilę podsmażamy.
  • 3. Gdy kapusta jest miękka odcedzamy i dodajemy do niej podsmażone pieczarki, przyprawiamy Kucharkiem, pieprzem i kminkiem chwilę podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia
  • 4. Wyrabiamy ciasto .
    Mąkę przesypujemy do dużej miski dodajemy olej i powoli dolewamy ciepłą wodę ciągle mieszając. Gdy mąka nie zabiera wody i odkleja nam się od miski, posypujemy stolnicę mąką i wyrabiamy ciasto. Sprawdzamy czy jest już gotowe przecinając na pół, jeśli są pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Odstawiamy na 20 minut aby odpoczęło.
  • 5. Odcinamy kawałek i wałkujemy na cienki placek, bierzemy kubek ( szklanka moim zdaniem jest za mała) i wycinamy kółka. kładziemy farsz na środek i sklejamy.
    Mnie wyszło z tej ilości ciasta 50 pierogów i farszu zostało na 5 krokietów, o których później będzie mowa:)
  • 6. Tak przygotowane pierogi możemy zamrozić i potem gotować w osolonym wrzątku, gdy wypłyną 2-3 minutki. Okraszamy cebulką, słonina, boczkiem, co wam najbardziej odpowiada.
    Pamiętajmy, gdy mrozimy pierogi wkładamy do wrzątku od razu z zamrażalnika nie rozmrażamy - to ważne!
  • 7. Gdy jednak decydujemy się ugotować od razu. Posolić wrzątek wrzucić pierogi i po wypłynięciu gotujemy także 2-3 minutki.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować