Pierogi uwielbiają chyba wszyscy, każdy wybiera dla siebie najlepsze nadzienie. Dla jednych będą to z mięsem, dla innych ruskie...... i tak można wymieniać i wymieniać bez końca.
Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną opłukamy kilkakrotnie zimną wodą. Następnie gotujemy aż będzie miękka ( około 40minut )
2.Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, przekładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Pieczarki lekko solimy, puszczą nam soki, gdy płyn nam wyparuje dodajemy olej i chwilę podsmażamy.
3.Gdy kapusta jest miękka odcedzamy i dodajemy do niej podsmażone pieczarki, przyprawiamy Kucharkiem, pieprzem i kminkiem chwilę podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia
4.Wyrabiamy ciasto .
Mąkę przesypujemy do dużej miski dodajemy olej i powoli dolewamy ciepłą wodę ciągle mieszając. Gdy mąka nie zabiera wody i odkleja nam się od miski, posypujemy stolnicę mąką i wyrabiamy ciasto. Sprawdzamy czy jest już gotowe przecinając na pół, jeśli są pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Odstawiamy na 20 minut aby odpoczęło.
5.Odcinamy kawałek i wałkujemy na cienki placek, bierzemy kubek ( szklanka moim zdaniem jest za mała) i wycinamy kółka. kładziemy farsz na środek i sklejamy.
Mnie wyszło z tej ilości ciasta 50 pierogów i farszu zostało na 5 krokietów, o których później będzie mowa:)
6.Tak przygotowane pierogi możemy zamrozić i potem gotować w osolonym wrzątku, gdy wypłyną 2-3 minutki. Okraszamy cebulką, słonina, boczkiem, co wam najbardziej odpowiada.
Pamiętajmy, gdy mrozimy pierogi wkładamy do wrzątku od razu z zamrażalnika nie rozmrażamy - to ważne!
7.Gdy jednak decydujemy się ugotować od razu. Posolić wrzątek wrzucić pierogi i po wypłynięciu gotujemy także 2-3 minutki.
Smacznego:)
Komentarze