Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę odciskamy (gdy jest
zbyt kwaśna, płuczemy) i wkładamy
do garnka. Wlewamy
szklankę wody, dodajemy umyte
grzyby i łyżkę masła. Gotujemy
godzinę na małym ogniu.
2.Cebule kroimy i smażymy na
maśle na dużej patelni. Dodajemy
kapustę z grzybami i smażymy
jeszcze 10 minut, mieszając.
Doprawiamy i studzimy.
3.Kapustę z grzybami i cebulą
mielimy, doprawiamy. Dodajemy
tartą bułkę, mieszamy.
4.Z mąki, oleju i wody zarabiamy
ciasto tak długo, aż będzie
gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy
po kawałku na cienki
placek, podsypujemy mąką.
Szklanką wycinamy kółka.
5.Na kółka z ciasta nakładamy
farsz, brzegi zostawiamy wolne.
Dokładnie sklejamy pierogi, palcami
robimy falbankę. Pierogi
odkładamy na ściereczkę.
6.W garnku gotujemy wodę
z solą i łyżką oleju. Gdy zacznie
wrzeć, wrzucamy kilkanaście
pierogów, mieszamy drewnianą
łyżką. Gdy wypłyną, gotujemy
jeszcze chwilę. Wyjmujemy łyżką
cedzakową.
Komentarze