Pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W lepieniu pierogów jestem najlepszy z całej rodziny.

Składniki:

  • Ciasto: ok. 1 kg mąki
    ● woda
    ● 1,5 łyżki oleju
    ● sól.
    Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty
    ● garść suszonych grzybów
    ● 2 cebule
    ● 2-3 łyżki bułki tartej
    ● 2 łyżki masła lub oleju
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odciskamy (gdy jest
    zbyt kwaśna, płuczemy) i wkładamy
    do garnka. Wlewamy
    szklankę wody, dodajemy umyte
    grzyby i łyżkę masła. Gotujemy
    godzinę na małym ogniu.
  • 2. Cebule kroimy i smażymy na
    maśle na dużej patelni. Dodajemy
    kapustę z grzybami i smażymy
    jeszcze 10 minut, mieszając.
    Doprawiamy i studzimy.
  • 3. Kapustę z grzybami i cebulą
    mielimy, doprawiamy. Dodajemy
    tartą bułkę, mieszamy.
  • 4. Z mąki, oleju i wody zarabiamy
    ciasto tak długo, aż będzie
    gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy
    po kawałku na cienki
    placek, podsypujemy mąką.
    Szklanką wycinamy kółka.
  • 5. Na kółka z ciasta nakładamy
    farsz, brzegi zostawiamy wolne.
    Dokładnie sklejamy pierogi, palcami
    robimy falbankę. Pierogi
    odkładamy na ściereczkę.
  • 6. W garnku gotujemy wodę
    z solą i łyżką oleju. Gdy zacznie
    wrzeć, wrzucamy kilkanaście
    pierogów, mieszamy drewnianą
    łyżką. Gdy wypłyną, gotujemy
    jeszcze chwilę. Wyjmujemy łyżką
    cedzakową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować