Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy we wrzącej wodzie przez około 15 minut.
2.Kapustę płuczemy (jeżeli nie lubimy zbyt kwaśnej) i drobno siekamy. Wrzucamy do garnka.
3.Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekane grzybki. Zalewamy wywarem pozostałym z grzybów, dolewamy wody tak aby lekko przykryła kapustę i gotujemy do miękkości kapusty od czasu do czasu mieszając (około 45 minut).
4.Jeśli kapusta jest już miękka doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 5 minut odcedzamy ją z wody i studzimy.
5.Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, zalewamy wodą, dodajemy jaja, olej i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie możemy dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 3 części.
6.Każdą część dokładnie i cienko rozwałkowujemy na posypanej mąką stolicy, następnie wykrawamy z niej krążki (ja używam do tego zwykłej szklanki od napojów).
7.Krążek kładziemy w zgiętą dłoń, nakładamy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi palcami.
8.Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 minuty od momentu kiedy wypłyną.
Komentarze