Pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Moje ukochane, zajadam się nimi na co dzień i od święta.

Składniki:

  • Ciasto:
    -4 szklanki mąki
    -2 jaja
    -1 szklanka gorącej wody
    -2 łyżki oleju
    -łyżeczka soli
    -mąka do posypania stolnicy

    Farsz:
    -0,5 kg kiszonej kapusty
    -szklanka suszonych grzybów
    -1 cebula
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy we wrzącej wodzie przez około 15 minut.
  • 2. Kapustę płuczemy (jeżeli nie lubimy zbyt kwaśnej) i drobno siekamy. Wrzucamy do garnka.
  • 3. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekane grzybki. Zalewamy wywarem pozostałym z grzybów, dolewamy wody tak aby lekko przykryła kapustę i gotujemy do miękkości kapusty od czasu do czasu mieszając (około 45 minut).
  • 4. Jeśli kapusta jest już miękka doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 5 minut odcedzamy ją z wody i studzimy.
  • 5. Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, zalewamy wodą, dodajemy jaja, olej i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie możemy dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 3 części.
  • 6. Każdą część dokładnie i cienko rozwałkowujemy na posypanej mąką stolicy, następnie wykrawamy z niej krążki (ja używam do tego zwykłej szklanki od napojów).
  • 7. Krążek kładziemy w zgiętą dłoń, nakładamy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi palcami.
  • 8. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 minuty od momentu kiedy wypłyną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować