Pierogi z kapustą i grzybami

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz. 30 min

W moim domu pierogi z kapustą i grzybami jada się nie tylko w święta. Ale z racji, że święta tuż.. tuż postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pierogi jakie przygotowuję dla swojej rodziny.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na farsz:
    ◦1 kg kapusty kiszonej z marchewką
    ◦60 g suszonych grzybów
    ◦2 cebule
    ◦1 łyżka oliwy
    ◦4 ziela angielskie
    ◦2 liście laurowe
    ◦opcjonalnie 1 marchew
    ◦2 łyżki majeranku
    ◦1 łyżka cząbru
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżka ciemnego sosu sojowego


    Składniki na ciasto:
    ◦500 g mąki tortowej
    ◦ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
    ◦1 łyżka oleju
    ◦mąka do podsypywanie ciasta


    Dodatkowo:
    ◦2-3 cebule
    ◦2 łyżki masła
    ◦1 łyżka listków świeżego tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z kapustą i grzybami 1. Przygotowanie farszu:

    Kapustę płuczemy, odciskamy i wkładamy do garnka. Grzyby płuczemy i dodajemy do kapusty. Jeśli w kapuście jest mało marchwi, to obieramy jedną marchewkę, ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Zalewamy wszystko wodą (wody powinno być tyle by przykryła kapustę), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy.

    Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy i dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy sos sojowy, cząber i majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Ugotowaną i przestudzoną kapustę drobno kroimy.

    Farsz przekładamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Pierogi z kapustą i grzybami 2. Przygotowanie ciasta:

    W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).
  • Pierogi z kapustą i grzybami 3. Na jednej połowie układamy farsz, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
  • Pierogi z kapustą i grzybami 4. Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.

    Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

    Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką i tymiankiem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować