Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką

4.5 (159 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, rozpływające się w ustach pierogi z kapustą i grzybami swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dodatkowi suszonej śliwki. Warto spróbować!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 1 kilogram
    - woda wrząca: 500 mililitrów
    - masło stopione: 3 łyżki
    - żółtko: 3 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    FARSZ:
    - kapusta kiszona: 1 kilogram
    - grzyby suszone: 50 gramów
    - śliwki suszone: 8 sztuk
    - cebula: 2 sztuki
    - olej: 2 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - majeranek: 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    DODATKOWO:
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Grzyby namoczyć przez noc, rano ugotować do miękkości, odcisnąć i bardzo drobno posiekać. Kapustę przepłukać, pokroić drobno i zalać wodą. Dodać, suszone śliwki, liść i ziele, gotować do miękkości. Odcedzić i odcisnąć. Usunąć ziele i liść. Połączyć z pokrojonymi grzybami. Na oleju przyrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy chwilę się poddusi dodać łyżeczkę cukru i przesmażyć. Połączyć z kapustą z grzybami i śliwką. Farsz przyprawić na ostro pieprzem, solą, majerankiem. Odstawić najlepiej na godzinę do przegryzienia.
  • 2. Ciasto: Wszystkie składnkiki ciasta zagnieść ręcznie lub robotem. Podzielić ciasto na porcje i wałkować bardzo cienko. Dużą szklanką wykrawać koła. Nadziewać farszem i zlepiać brzegi.
    W dużym garnku z wodą z solą i łyżką oleju ugotować pierogi do miękkości.
    Po ugotowaniu można odsmażyć je na maśle na rumiano z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować