Pierogi z jagodami leśnymi

5 (144 ocen)

Chyba nie ma takich osób, które by ich nie jadły i nie znały tego cudownego smaku. Mi one kojarzą się z dzieciństwem a poniżej mój sposób na ich jedzenie :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej u mnie typ 450
    szczypta soli
    200 ml ciepłej wody
    1 łyżka oleju

    szklanka jagód
    cukier
    śmietana 12-18 % (ok szklanki)
    cukier waniliowy

Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z jagodami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody opłukać, oczyścić z listków i osuszyć na sicie. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto.Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki a na każdy krążek kłaść łyżeczkę jagód oraz szczyptę cukru (można cukier pominąć, a do śmietany dać więcej)
  • 2. Ulepione pierogi gotować w osolonym wrzątku 1 min od wypłynięcia na wierch. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować