Pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

Chyba każdy lubi pierogi z jagodami, więc nie trzeba nikogo zachęcać

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    szczypta soli
    woda
    kilka łyżek oleju

    Nadzienie:
    500 ml świeżych jagód
    cukier
    słodka śmietana

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, soli i wody i oleju zagniatam dość luźne ciasto, zagniatam, aż będzie elastyczne i rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wycinam kółka, nakładam po łyżeczce jagód, posypuje odrobiną cukru i składam na pół po czym zlepiam brzegi razem, tak by nic nie wydostało się na zewnątrz. Gotowe pierogi układam na posypanym mąką blacie i w garnku zagotowuję wodę z dodatkiem soli. Pierogi wrzucam na gotująca się wodę, zamieszam by nie przywarły do dna. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotuje je ok 5 min, wyjmuje na durszlak i przelewam zimną wodą. Nakładam na talerz i podaję ze śmietanką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy