Pierogi z jagodami

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wypad do lasu na jagody, uważam za udany. Kilka litrów słoików uzbieranych, więc musiałam zrobić jedno z najpyszniejszych letnich dań - pierogi z jagodami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    250 ml wrzącej wody
    1/2 łyżeczki soli
    1 1/2 łyżki stopionego masła
    2 żółtka
    Nadzienie:
    3/4 litra jagód
    2 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    300 ml jogurtu greckiego
    100 ml śmietany 30 %
    4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Jagody przebrać, wypłukać i dokładnie osączyć na sicie. Zasypać cukrem i wymieszać.
  • 2. Ciasto: Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Podzielić na porcje i cienko rozwałkować.Wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko kłaść po łyżeczce jagód i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, kilka minut od wypłynięcia.
  • 3. Jogurt wymieszać ze śmietaną i dodać cukier waniliowy. Gorące pierogi polać sosem jogurtowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na uszka z grzybami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować