Pierogi z jabłkami

4.42 (202 ocen)

Gdy tylko mam więcej czasu przygotowuje pierogi, najczęściej w ramach obiadu. Nadzienie jabłkowe to jedno z moich ulubionych . Dodatek cynamonu sprawia, że smakują wyjątkowo!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 3 szklanki mąki,
    • 1 żółtko,
    • Około ¾ szklanki gorącej wody,
    • Szczypta soli,
    • 1,5 łyżki oleju
    Nadzienie:
    • Około 5-6 jabłek,
    • 1 łyżka cukru,
    • Sok wyciśnięty z połowy cytryny,
    • 1/3-0,5 łyżeczki cynamonu,
    Dodatkowo do podania:
    • ¼ kostki masła,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 łyżeczka cynamonu,
    • Melisa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.42 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nałożenie nadzienia 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie. Dodajemy żółtko , sól oraz olej. Zagniatamy ciasto dodając wodę. Cisto powinno być elastyczne .
    Tak przygotowane cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła. Na każdy krążek wykładamy przygotowane wcześniej jabłkowe nadzienie. Sklejamy pierożki.
    Gotowe gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pierogi gotujemy około 3 minuty od momentu wypłynięcia.
    Ugotowane odcedzamy, porcjujemy na talerze. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy cynamonowym cukrem.
  • przygotowanie nadzienia 2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane smażymy około 5-10 minut., by delikatnie zmiękły. Słodzimy do smaku i dodajemy cynamon. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do ostygnięcia
  • przygotowanie cynamonowego cukru 3. Dodatkowo:
    Masło topimy. Cukier mieszamy z cynamonem. W ten sposób powstaje domowej roboty ”cynamonowy cukier”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować