Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym z dodatkiem cebulki

0 (0 ocen)

Pyszne pierogi z ziemniakami,serkiem kozim i cebulką

Składniki:

  • Ciasto:

    600 g mąki tortowej
    1 duże jajko
    250 ml ciepłej wody (nie letniej i nie gorącej)
    pół łyżeczki soli

    Farsz:

    500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
    1 duża cebula
    2 kozie, kremowe serki (po 125 g )
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia (2 łyżki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym z dodatkiem cebulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz na pierogi 1. Ziemniaki solimy, pieprzymy i dodajemy serki. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Zrumienioną cebulę dodajemy do ziemniaków. Wszystko razem dobrze ugniatamy, w razie konieczności doprawiamy farsz solą i pieprzem.
  • krązki 2. Do miski wsypujemy przesianą makę, robimy wgłębienie, dodajemy sól, jajko, i stopniowo dolewamy ciepłą wodę, cały czas mieszamy łyżką. Ugniatamy ciasto by było jednolite, miękkie i dało się ładnie wałkować.


    Z ciasta odkrajamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy każdy kawałek na opruszonym mąką blacie i wykrajamy szklanką lub literatką kółka. Ciasto nie powinno byc zbyt cieńkie by się nie rozerwało podczas nakładania farszu lub gotowania. Pozostałe w misce ciasto przykrywamy lnianą ściereczką.
  • ulepione pierogi 3. Każdy krążek delikatnie rozciągamy dłonią, nakładamy łyżeczką przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy.
    Pierogi układamy na posypanym blacie lub stolnicy (ewentualnie deseczkach do krojenia).
    Przykrywamy lnianą ściereczką żeby ciasto się nie wysuszyło.
  • ugotowane pierogi 4.
    W garnku zagotowujemy wodę,lekko solimy. Na gotujacą się wodę wrzucamy partiami pierogi i gotujemy od czasu wypłynięcia na wierzch przez ok 5-7 min. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem żeby się nie posklejały.

    Podajemy ze śmietaną lub jogurtem polane masłem z cebulką.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować