Pierogi z farszem z kaszy gryczanej z grzybami i jarmużem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierogów na stole wigilijnym nigdy nie jest za dużo! Szczególnie polecam ten przepis wegetarianom i weganom. Mniam!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna luksusowa: 1 szklanka
    - gorąca woda: 0.25 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - olej: 2 łyżeczki
    FARSZ:
    FARSZ:
    - kasza gryczana: 1 szklanka
    - suszone grzyby leśne: 0.5 szklanki
    - cebula: 1 sztuka
    - jarmuż posiekany: 0.5 szklanki
    - natka pietruszki siekanej: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z farszem z kaszy gryczanej z grzybami i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi z kaszą gryczaną 1. Przesiej mąkę przez sito na blat. Zrób dołek. Dodaj sól.
    Powoli zacznij wlewać w mąkę gorącą wodę i drugą ręką mieszaj mąkę z wodą.
    Wyrób ciasto. Na koniec dodaj olej/oliwę i zagnieć ciasto przez około 3-4 minuty.
    Ciasto powinno być miękkie i sprężyste.Odłóż ciasto na bok.
  • pierogi z kaszą gryczaną 2. Wcześniej namocz grzyby. Następnie posiekaj je drobno.
    Ugotuj kaszę. Pod koniec gotowania dodaj grzyby.
    Cebule obierz posiekaj i podsmaż na złoto. Dodaj do farszu.
    Jarmuż posiekaj drobno i razem z posiekaną natką pietruszki dodaj do pozostałych składników.
    Wymieszaj dokładnie posól i popieprz do smaku wg. uznania.
  • pierogi z kaszą gryczana 3. Ciasto na pierogi wałkujemy na cienki placek na oprószonym mąką blacie.
    Wycinamy szklanką kółka i nakładamy po łyżeczce farszu.
    Zlepiamy pierogi.
    Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu, by się nie otworzyły podczas ostrego bulgotania.
    Tak przygotowane pierogi podawaj z sosem grzybowym., pomidorowym albo zjedz same polane oliwą z oliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować