Pierogi z farszem z kaszy gryczanej z grzybami i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiej mąkę przez sito na blat. Zrób dołek. Dodaj sól.
Powoli zacznij wlewać w mąkę gorącą wodę i drugą ręką mieszaj mąkę z wodą.
Wyrób ciasto. Na koniec dodaj olej/oliwę i zagnieć ciasto przez około 3-4 minuty.
Ciasto powinno być miękkie i sprężyste.Odłóż ciasto na bok.
2.Wcześniej namocz grzyby. Następnie posiekaj je drobno.
Ugotuj kaszę. Pod koniec gotowania dodaj grzyby.
Cebule obierz posiekaj i podsmaż na złoto. Dodaj do farszu.
Jarmuż posiekaj drobno i razem z posiekaną natką pietruszki dodaj do pozostałych składników.
Wymieszaj dokładnie posól i popieprz do smaku wg. uznania.
3.Ciasto na pierogi wałkujemy na cienki placek na oprószonym mąką blacie.
Wycinamy szklanką kółka i nakładamy po łyżeczce farszu.
Zlepiamy pierogi.
Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu, by się nie otworzyły podczas ostrego bulgotania.
Tak przygotowane pierogi podawaj z sosem grzybowym., pomidorowym albo zjedz same polane oliwą z oliwek.
Komentarze