Pierogi z dynią i ziemniakami

4.49 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierogi sa pyszne, farsz ma piękny kolor dzięki dyni hokkaido. Wspaniale zaprezentują się na wigilijnym stole, oraz na bezmięsnym obiedzie. Polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki na pierogi;
    300 g mąki
    szczypta soli
    duża łyżka miękkiego masła
    1/2 szklanki gorącej wody

    farsz;
    10 dag twarogu półtłustego
    2 duże łyżki gęstego przecieru z dyni hokkaido (piekę dynię w piekarniku i blenduję )
    ok. 1 i 1/3 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
    mała cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól i kolorowy pieprz do smaku
    łyżeczka suszonej natki pietruszki

    oraz;
    oliwa z oliwek
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ravioli

Pierogi z dynią i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na pierogi zagniatam na elastyczne ciasto , zawijam w torebkę foliową i odkładam na bok . Cebulę kroję w małą kosteczkę i szklę na odrobinie oleju. Ziemniaki mieszam z dynią, twarogiem oraz cebulą. Dodaję natkę pietruszki i doprawiam do smaku. Ciasto cienko rozwałkowuję. Dzielę na dwa płaty. Na jednym nakładam porcje farszu, zachowując odstępy i przykrywam drugim kawałkiem ciasta. Szklanką wykrawam kółka i zlepiam. Gotuję w osolonej wodzie około 3 minuty od momentu jak wypłyną na powierchnię. Pierogi podaję skropione oliwa z oliwek i posypane natką.

Porady

Jesienią robię duży zapas puree z dyni hokkaido, dzieki czemu możemy się nią cieszyć cały rok.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dynia Oliwa z oliwek Twaróg Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować