Pierogi z cielęciną i kaszą kuskus

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatne pierożki z farszem z chudego cielęcego mięsa. Z wody, odsmażane na masełku czy po prostu podane z czerwonym barszczem. Doskonale smakują w każdej wersji i o każdej porze roku!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki

    Ciasto pierogowe:
    300 g mąki
    60 g masła
    150 ml mleka

    Nadzienie:
    1 szklanka kaszki kuskus
    1 szklanka bulionu lub wody
    1 cebula, pokrojona w kosteczkę
    3 łyżki oliwy
    200 g zmielonego mięsa z chudej cielęciny
    po 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego i kolendry
    świeżo zmielony pieprz czarny

    Do podania roztopione masło
    1 średnia czerwona papryka
    50 g mozarelli

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z cielęciną i kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Kaszkę kuskus wsypać najlepiej do garnka z przykrywką, zalać bulionem lub wodą, przykryć na 5 minut, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, dodać do kaszki. Cielęcinę dusić na patelni do miękkości, na 1 łyżce oliwy, przez około 20 minut, podlewając wodą aby nie przywierało do dna patelni. Doprawić pieprzem cytrynowym i kolendrą, odparować ewentualny nadmiar płynu. Miękką cielęcinę, cebulę wymieszać dokładnie z kaszką na jednolitą masę i doprawić do smaku.
  • 2. Ciasto: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i zagrzać- nie gotować. Do miski albo na stolnicę przesiać mąkę, wlać masło rozpuszczone w mleku i wyrabiać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
  • 3. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, podsypując mąką. Filiżanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, około 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
  • 4. Podawać prosto z wody polane masełkiem lub osuszone i zapieczone z duszoną czerwoną papryką i mozarellą.
    Paprykę pokroić w kosteczkę i dusić na 2 łyżkach oliwy przez około 3 minuty, wrzucić pierożki obsmażyć na złoty kolor z obu stron po około 1 minucie. Całość posypać garścią rozdrobnionej mozarelli i przykryć pokrywką na 30 sekund. Szybkim ruchem zsunąć pierożki na talerze i posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Czerwona papryka Kuskus Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować