Delikatne pierożki z farszem z chudego cielęcego mięsa. Z wody, odsmażane na masełku czy po prostu podane z czerwonym barszczem. Doskonale smakują w każdej wersji i o każdej porze roku!
45 min
Składniki:
Składniki
Ciasto pierogowe:
300 g mąki
60 g masła
150 ml mleka
Nadzienie:
1 szklanka kaszki kuskus
1 szklanka bulionu lub wody
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
3 łyżki oliwy
200 g zmielonego mięsa z chudej cielęciny
po 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego i kolendry
świeżo zmielony pieprz czarny
Do podania roztopione masło
1 średnia czerwona papryka
50 g mozarelli
Pierogi z cielęciną i kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: Kaszkę kuskus wsypać najlepiej do garnka z przykrywką, zalać bulionem lub wodą, przykryć na 5 minut, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, dodać do kaszki. Cielęcinę dusić na patelni do miękkości, na 1 łyżce oliwy, przez około 20 minut, podlewając wodą aby nie przywierało do dna patelni. Doprawić pieprzem cytrynowym i kolendrą, odparować ewentualny nadmiar płynu. Miękką cielęcinę, cebulę wymieszać dokładnie z kaszką na jednolitą masę i doprawić do smaku.
2.Ciasto: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i zagrzać- nie gotować. Do miski albo na stolnicę przesiać mąkę, wlać masło rozpuszczone w mleku i wyrabiać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
3.Ciasto rozwałkować na cienkie placki, podsypując mąką. Filiżanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, około 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
4.Podawać prosto z wody polane masełkiem lub osuszone i zapieczone z duszoną czerwoną papryką i mozarellą.
Paprykę pokroić w kosteczkę i dusić na 2 łyżkach oliwy przez około 3 minuty, wrzucić pierożki obsmażyć na złoty kolor z obu stron po około 1 minucie. Całość posypać garścią rozdrobnionej mozarelli i przykryć pokrywką na 30 sekund. Szybkim ruchem zsunąć pierożki na talerze i posypać natką pietruszki.
Komentarze