Pierogi z cieciorką, szpinakiem, twarogiem i ziemniakami

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Pierogi to jedno z uwielbianych przez moją rodzinę dań. Robię je często, dlatego staram się za każdym razem robić ich jakąś inną wersję. Ta okazała się bardzo smaczna a do tego pełna wartości odżywczych i witamin, głównie dzięki szpinakowi i cieciorce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na około 70 sztuk:
    CIASTO:
    3 ½ szklanki mąki
    ½ łyżeczki soli
    1 1/3 szklanki chłodnej wody

    FARSZ:
    100 g cieciorki
    250 g liści szpinaku (może być mrożony)
    250 g twarogu
    duża cebula
    300 g ziemniaków
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z cieciorką, szpinakiem, twarogiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Cieciorkę moczymy przez noc dzień wcześniej, następnie gotujemy do miękkości około 1 godziny, osączamy.
  • 2. Ziemniaki gotujemy, osączamy, dodajemy do nich cieciorkę, rozbijamy tłuczkiem.
  • 3. Następnie dodajemy twaróg i raz jeszcze wszystko ubijamy.
  • 4. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy do farszu, mieszamy.
  • 5. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 6. Przekładamy do ziemniaków.
  • 7. Farsz przyprawiamy i mieszamy.
  • 8. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 10 minut.
  • 9. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 10. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.

Porady

Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować