pierogi z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 60 min

smaczne syte danie ktoremu nikt się nie oprze

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    1/2 kostki masła
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    farsz:
    250g mięsa mielonego
    2 cebule
    pieprz
    kostka rosołowa
    +olej do smażenia

Pierogi z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sporządzić farsz: podsmażyć bardzo delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę, dodac mięso i kostke rosolową, wlać odrobinę wody i chwilę poddusic aby cała woda wyparowała, dodać do smaku i ostudzić farsz. Wszystkie skladniki ciasta zagnieść tak aby odchodziło od rąk. Rozwałkować i nadziewać. Gotowe pierogi smażyć na rozgrzanym i głębokim tłuszczu.

Porady

Pierogi można także upiec w piakarniku smarując je wczesniej rozbeltanym jajkiem np z dodatkiem słonecznika.Należy smarowac tylko na górze a nie po bokach aby ciasto wyrosło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy