Pierogi z budyniowym twarogiem

0 (0 ocen)

  • Średni

Bardzo popularne pierogi na słodko z twarogiem w nowej wersji.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 1 kilogram
    - woda-letnia: 1 szklanka
    - olej: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    FARSZ:
    - ser biały półtłusty 2 krotnie zmielony: 1 kilogram
    - budyń śmietankowy lub waniliowy duży: 1 opakowanie
    - olejek śmietankowy: 1 szczypta
    - cukier kryształ: 6 łyżek

Pierogi z budyniowym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmielony ser dobrze mieszamy z cukrem, budyniem, zapachem. Możemy nawet użyć blendera do zmiksowania składników.
  • 2. Z podanych składników wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
    Rozwałkowujemy oraz wykrawamy kółka.
    Na środek każdego z nich kładziemy farsz i zlepiamy pierogi.
  • 3. Wrzucamy porcjami do zawsze gotującej się wody.
    Wyjmujemy gdy wypłyną na powierzchnię.

    Podajemy same lub polane śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy