Pierogi z bryndzą i oscypkiem

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kto próbował ten wie. Pychota do potęgi. Podane z sosem żurawinowym nie maja sobie równych.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g bryndzy
    250 g oscypka
    125 g serka typu Philadelphia
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    cebula
    olej do smażenia cebuli

    1/2 kg mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody

    sól tylko do posolenia wody, w której będą gotowane pierogi
    masło klarowane do podsmażenia pierogów
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi z bryndzą i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Oscypek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W salaterce rozetrzeć bryndze przy pomocy widelca. Dodać starty oscypek, serek kremowy, przesmażoną cebulę, pieprz kolorowy świeżo mielony. Wszystko dobrze wymieszać. Nie dodawać soli.

    Ciasto na pierogi - Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić ciasto na ok 15 min pod ściereczką. Ciasto jest bardzo sprężyste i lekkie. Nie wymaga specjalnie podsypywania mąką w czasie wałkowania.

    Ciasto podzielić na 3 części. Wałkować placki. Z placków wykrawać krążki i nakładać farsz. Zlepiać i wrzucać na gotującą się, osoloną wodę.

    Pierogi które wypłyną wyławiać łyżką cedzakową i układać na półmisek.

    Pierogi podawać podsmażone na masełku. Sos żurawinowy jest doskonałym dodatkiem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bryndza Oscypek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować