Pierogi z bryndzą i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Oscypek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W salaterce rozetrzeć bryndze przy pomocy widelca. Dodać starty oscypek, serek kremowy, przesmażoną cebulę, pieprz kolorowy świeżo mielony. Wszystko dobrze wymieszać. Nie dodawać soli.
Ciasto na pierogi - Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić ciasto na ok 15 min pod ściereczką. Ciasto jest bardzo sprężyste i lekkie. Nie wymaga specjalnie podsypywania mąką w czasie wałkowania.
Ciasto podzielić na 3 części. Wałkować placki. Z placków wykrawać krążki i nakładać farsz. Zlepiać i wrzucać na gotującą się, osoloną wodę.
Pierogi które wypłyną wyławiać łyżką cedzakową i układać na półmisek.
Pierogi podawać podsmażone na masełku. Sos żurawinowy jest doskonałym dodatkiem.
Smacznego.
Komentarze