Pierogi z brokułami, twarogiem i jajkami

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Gdy tylko mam chwilkę i smak na pierożki, robię je z tego co mam w lodówce i w domu. Tak też powstały te niezwykle smaczne pierożki, których farsz to tylko kilka składników :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 60 sztuk:
    CIASTO:
    3 szklanki mąki
    ½ łyżeczki soli
    1 szklanka chłodnej wody
    mąka do posypywania stolnicy

    FARSZ:
    500 g brokuła świeżego
    300 g twarogu
    3 jajka ugotowane na twardo
    1 duża cebula
    ¾ łyżki soli
    pieprz czarny świeżo mielony
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z brokułami, twarogiem i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy w osolonej , gorącej wodzie (około 2 minuty), osączamy.
  • 2. Przekładamy go do miski i blendujemy dokładnie blenderem.
  • 3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy do brokuła.
  • 4. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do farszu.
  • 5. Twaróg kruszymy do miski z farszem, przyprawiamy i mieszamy.
  • 6. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut.
  • 7. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 8. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
  • 9. Podajemy polane np. roztopionym masełkiem z bułką tartą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować