Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami

4.51 (166 ocen)

Pierogi prawie jak ruskie, ale w farszu jest boczek a nie jako okrasa

Składniki:


  • Farsz :
    350 g ugotowanych ziemniaków
    300 g serka śmietankowego ( z wiaderka )
    350 g wędzonego boczku ( parzonego )
    1 duża cebula
    sól morska do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    Ciasto :
    500 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
    ok. 300 ml gorącej wody
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju
    Dodatkowo :
    1 cebula

Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz :
    Ugotowane ziemniaki ( miałam z poprzedniego dnia ) zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z serem. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni a potem wyłowić go z wytopionego tłuszczu i wrzucić do zmielonego sera i ziemniaków. Na tłuszczu z boczku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę tę do farszu i dodatkową. Część wrzucić do miski a część zostawić do okraszenia pierogów. Składniki farszu doprawić i wymieszać farsz.
  • 2. Ciasto :
    Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz wlać wodę i widelcem przemieszać składniki. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto dzielić na kawałki, rozwałkowywać na cienkie placki i wycinać np. szklanką kółka. Na środek krążka nakładać łyżeczką maczaną w zimnej wodzie ( farsz ma kleistą konsystencję i to ułatwi nakładanie do na krążki ) i zlepiać pierogi.
  • 3. Gotowe pierogi układać na ściereczce i zakrywać je drugą aby nie wysychały. Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia a potem wyjmować je łyżka cedzakową na natłuszczoną blaszkę lub talerze. Pierogi podawać z podsmażoną cebulką i np. surówką z kiszonej kapusty.

Porady

Pierogi równie dobrze smakują podsmażane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować