Pierogi prawie jak ruskie, ale w farszu jest boczek a nie jako okrasa
Składniki:
Farsz :
350 g ugotowanych ziemniaków
300 g serka śmietankowego ( z wiaderka )
350 g wędzonego boczku ( parzonego )
1 duża cebula
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Ciasto :
500 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
ok. 300 ml gorącej wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
Dodatkowo :
1 cebula
Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz :
Ugotowane ziemniaki ( miałam z poprzedniego dnia ) zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z serem. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni a potem wyłowić go z wytopionego tłuszczu i wrzucić do zmielonego sera i ziemniaków. Na tłuszczu z boczku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę tę do farszu i dodatkową. Część wrzucić do miski a część zostawić do okraszenia pierogów. Składniki farszu doprawić i wymieszać farsz.
2.Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz wlać wodę i widelcem przemieszać składniki. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto dzielić na kawałki, rozwałkowywać na cienkie placki i wycinać np. szklanką kółka. Na środek krążka nakładać łyżeczką maczaną w zimnej wodzie ( farsz ma kleistą konsystencję i to ułatwi nakładanie do na krążki ) i zlepiać pierogi.
3.Gotowe pierogi układać na ściereczce i zakrywać je drugą aby nie wysychały. Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia a potem wyjmować je łyżka cedzakową na natłuszczoną blaszkę lub talerze. Pierogi podawać z podsmażoną cebulką i np. surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze