Pierogi z bobem i z chorizo

0 (0 ocen)

Uwielbiam pierogi i uwielbiam bób! Jestem szczęściarą bo mam go pod dostatkiem w ogrodzie ;) Te pierogi to strzał w dziesiątkę, są lepsze niż moje ukochane ruskie.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    ½ szklanki mleka
    1 łyżka oleju
    ¼ szklanki gorącej wody
    szczypta soli

    Farsz
    300 g ugotowanego bobu (najlepiej obranego, ale może być także w łupinach)
    1 cebula
    1 pęto kiełbasy - chorizo
    sól, pieprz

    Ponadto:
    1 cebula
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z bobem i z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Farsz: Ugotowany w osolonym wrzątku bób obieramy z łupin (ale możemy także go pozostawić w łupinkach - ja tak zrobiłam), następnie go blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Chorizo i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do bobu. Mieszamy. Farsz jest już gotowy.
  • 2. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką oraz z podsmażonym chorizo :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Chorizo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować