Pierogi z bobem

5 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierogi zawsze cieszą się powodzeniem. Z farszem z bobu, dobrze przyprawionym, są znakomite.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody

    2 łyżki oleju do wody w której gotujemy pierogi

    1 kg bobu
    szklanka suszonych pomidorów
    mały pęczek koperku

    łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
    sól

    wędzony boczek na skwarki
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty bób ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ( ok 15 min ).
    Wyrzucić na sito i przestudzić. Jeśli jest młodziutki nie trzeba obierać ze skórki.
    Rozgnieść dokładnie widelcem i dodać pokrojone drobno pomidory.
    Dodać posiekany koperek i wymieszać.
    Dodać pieprz i sól.
    Farsz musi mieć wyrazisty smak.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części i wałkować na placki .
    Z placków wykrawać krążki . Na krążki nakładać łyżkę farszu i zalepiać.
    Wrzucać na gotująca się, osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju. Po 3-4 minutach wyjmować pierogi na płaski półmisek.
  • 3. Podawać ze skwarkami z wędzonego boczku.
    Smacznego.

Porady

Młody bób ma delikatna skórkę i łatwo się rozgniecie widelcem. Ze starszego trzeba zdjąć skórkę , albo przepuścić przez maszynkę o drobnych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować