Ciasto:
40 dag mąki
1 szklanki wody
1jajko
sól
Łyzka oliwy
Farsz:
30 dag kapusty kiszonej
Pół szklanki suszonych grzybów
1 nieduże cebula
Sol, pieprz do smaku
3-4 liście laurowe
Oliwa do podsmażenia
Pierogi wigilijne z farszem z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, wodę, jajko i szczypte soli wyrobic na ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać np. szklanką.
Grzyby zamoczyc w gorącej wodzie gdy zmiękna zblenderowac je. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na złocisty kolor. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją posiekać. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć z liśćmi laurowymi i doprawić. Przed nałozeniem farszu liscie usunąć.
Na każdy wykrojony kawałek ciasta nałożyc farsz i skleić. Gotowac ok. 10 minut do wypłynięcia na powierzchnię.
Komentarze