Pierogi wigilijne z farszem z kapusty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tradycyjen danie wugilijne

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    1 szklanki wody
    1jajko
    sól
    Łyzka oliwy
    Farsz:
    30 dag kapusty kiszonej
    Pół szklanki suszonych grzybów
    1 nieduże cebula
    Sol, pieprz do smaku
    3-4 liście laurowe
    Oliwa do podsmażenia

Pierogi wigilijne z farszem z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, wodę, jajko i szczypte soli wyrobic na ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać np. szklanką.
    Grzyby zamoczyc w gorącej wodzie gdy zmiękna zblenderowac je. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na złocisty kolor. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją posiekać. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć z liśćmi laurowymi i doprawić. Przed nałozeniem farszu liscie usunąć.
    Na każdy wykrojony kawałek ciasta nałożyc farsz i skleić. Gotowac ok. 10 minut do wypłynięcia na powierzchnię.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy