PIEROGI Z CZEREŚNIAMI LUB TRUSKAWKAMI

5 (142 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Sezonowe pierogi z owocami.Wszyscy je lubią a najbardziej dzieci.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • -1 kg. mąki
    -1 masło(25 dkg) miękkie
    -2 szklanki letniej wody
    -2 żółtka
    -1 jajko
    (wyjdzie 140 pierogów)

    drylowane czereśnie
    truskawki

    cukier do wody

    śmietana lub sos truskawkowy
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z czereśniami lub truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap robienia 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać szklanką.
    Albo jak ja, podzielić na 7 części. Brać pojedynczo, zrobić wałeczek, pokroić na 20 części.Z każdej zrobić kulkę, lekko rozwałkować. Nakładać po dwie wydrylowane czereśnie i sklejać. Można ciut pocukrować, przed sklejeniem. Ja dodałam cukier do wody.
  • pierogi z czereśniami 2. Wrzucać partiami na kipiącą posłodzoną wodę. Przemieszać i przykryć.Po wypłynięciu pierogów, garnek odkryć, przemieszać.Gotować od 7-10 min.Pierogi przelać szklanką zimnej wody. Wybrać durszlakiem, wprost na talerz, albo do miski i przemieszać z masłem. Podawać z gęstą śmietaną, albo sosem truskawkowym.Wspaniale pasuje do nich maślanka.
  • pierogi z truskawkami 3. Pierogi truskawkowe, zrobić identycznie, tylko że tu starczy po jednej truskawce, chyba że były by malutkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować