Pierogi ufoki z kurczakiem i pekinką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Cała rodzinka była zachwycona obiadkiem:)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    szczypta soli
    woda-ile mąka zbierze
    Farsz:
    1 cebula
    2 łyżki mąki
    1 szklanka oleju
    15 dag mięsa z kurczaka z rosołu (porcji rosołowej,skrzydełek)
    15 dag pekinki
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    2-3 łyżki wody
    pieprz,sól i słodka papryka w proszku
    1 łyżka margaryny do smażenia
    Sos cebulowo-lubczykowy:
    1 łyżka margaryny
    1 cebula
    1 łyżeczka lubczyku suszonego
    1/2 łyżeczki kurkumy
    sól
    1 łyżeczka mąki
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ufoki z kurczakiem i pekinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz do pierogów 1. Przygotowanie farszu: Cebulkę obrać, pokroić w kostkę średniej wielkości, wsypać do niej 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać,aby mąka pokryła cała cebulę. Rozgrzać olej i partiami wrzucać cebulę,uprażyć. Wyjmować na ręcznik papierowy,ostudzić. Kapustę poszatkować,przepłukać i osuszyć. Poddusić na margarynie. W między czasie mięso przemielić w maszynce lub w blenderze. Dodać do kapusty i chwilę razem smażyć. Doprawić solą,pieprzem oraz papryką. W 2-3 łyżkach wody rozprowadzić koncentrat i wlać na patelnię. Zagotować. Zdjąć z ognia. Do miski przełożyć uprażoną cebulkę,zawartość patelni i wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Ciasto na pierogi: Do dużej miski przesiać mąkę dodać sól oraz stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk.
  • pierogi 3. Pierogi: Ciasto podzielić na 4 części i każdą część (po kolei) rozwałkować na cienki placek i wycinać foremką (najlepiej dużą-ja miałam o średnicy 9 cm) koła. Na krążek nałożyć duża łyżkę farszu i przykryć drugim krążkiem. Dokładnie zlepić i drewnianą łyżką zrobić ozdobny wzorek na krawędziach pieroga. Gotować partiami w osolonym wrzątku do miękkości (najlepiej spróbować bo one są troszkę grubsze niż pierogi klejone z jednego krążka).
  • 4. Sos cebulowo-lubczykowy: W rondelku rozgrzać margarynę i wrzucić na nią pokrojoną w pół plasterki cebulę. Zamieszać aby plasterki rozpadły się na piórka. Gdy cebulka się zarumieni dodać lubczyk,kurkumę,zamieszać. Dodać mąkę i szybko zamieszać aby dobrze się połączyła z cebulą. Wlać wodę i zagotować. Posolić. Zdjąć z ognia. Gorące pierogi układać na talerzu i polać odrobiną sosu,resztę podać w sosjerce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować