Pierogi tureckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju smażymy mięso , po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek .Solimy i dodajemy pieprz oraz chilli .Chwilę smażymy nie rumieniąc cebuli , podlewamy wodą przykrywamy i dusimy ok 20 minut .Po odparowaniu wody dodajemy przecier oraz bazylię i oregano .Dodajemy fasolę przepłukana na sicie i smażymy na małym ogniu mieszając ok. 5 minut ( ważne aby fasola się nie rozpadła ).Odstawiamy do ostygnięcia .
2.Z mleka ( letniego ), cukru , drożdży i dwóch łyżek mąki robimy rozczyn . Po podrośnięciu dodajemy do pozostałej przesianej mąki wraz z masłem , śmietaną ,jajkami oraz łyżką soli . Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Jeśli ciasto jest za twarde można dolać letniej wody lub gdy jest za luźne dosypujemy mąkę .
3.Ciasto dzielimy na 3 części . Każdą część kolejno wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość ok.2-3 milimetrów . Przy pomocy talerzyka o średnicy 12-13 cm i noża wycinamy kółka na które nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy pierogi zaplatając brzegi , robimy kilka dziurek widelcem i smarujemy pierogi mlekiem .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni
przez ok.20 minut do uzyskania złotego koloru .Na blaszkę wkładamy po 8 pierogów ponieważ bardzo rosną . Z podanych proporcji wychodzi ok. 30-34 pierogów .
Porady
Farsz można dowolnie komponować i przyprawiać według uznania oraz smaku .
Komentarze