Pierogi Tureckie

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

30 pierogów z kila mąki i można zapraszać sąsiadów :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    10 dag drożdży
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 łyżka śmietany ( kwaśna 18 )
    2 jajka
    1/4 kostki margaryny lub masła ( roztopionej ale nie gorącej )
    1 szklanka mleka
    1 łyżka cukru
    sól , pieprz, bazylia , oregano
    2 łyżki olej
    1/2 przecieru pomidorowego
    1 papryczka chilli może być szczypta suszonego
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi tureckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju smażymy mięso , po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek .Solimy i dodajemy pieprz oraz chilli .Chwilę smażymy nie rumieniąc cebuli , podlewamy wodą przykrywamy i dusimy ok 20 minut .Po odparowaniu wody dodajemy przecier oraz bazylię i oregano .Dodajemy fasolę przepłukana na sicie i smażymy na małym ogniu mieszając ok. 5 minut ( ważne aby fasola się nie rozpadła ).Odstawiamy do ostygnięcia .
  • 2. Z mleka ( letniego ), cukru , drożdży i dwóch łyżek mąki robimy rozczyn . Po podrośnięciu dodajemy do pozostałej przesianej mąki wraz z masłem , śmietaną ,jajkami oraz łyżką soli . Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Jeśli ciasto jest za twarde można dolać letniej wody lub gdy jest za luźne dosypujemy mąkę .
  • 3. Ciasto dzielimy na 3 części . Każdą część kolejno wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość ok.2-3 milimetrów . Przy pomocy talerzyka o średnicy 12-13 cm i noża wycinamy kółka na które nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy pierogi zaplatając brzegi , robimy kilka dziurek widelcem i smarujemy pierogi mlekiem .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni
    przez ok.20 minut do uzyskania złotego koloru .Na blaszkę wkładamy po 8 pierogów ponieważ bardzo rosną . Z podanych proporcji wychodzi ok. 30-34 pierogów .

Porady

Farsz można dowolnie komponować i przyprawiać według uznania oraz smaku .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować