Pierogi Ślężańskie

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jadłam je kiedyś w hoteliku na dolnym śląsku i bardzo mi zasmakowały...Jeszcze nie spotkałam sie z takim farszem...zrobiłam je więc w domu :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Farsz: 700gr ziemniaków,2 cebule,400gr żółtego sera,5 dość sporych pomidorów,sól,pieprz,szczypta cukru,margaryna
    Ciasto: 800gr mąki,400ml ciepłej wody,1 jajko,szczypta soli,3 łyżki oleju
    Dodtakowo -1 cebula,kawałek boczku,masło,margaryna
    Mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ślężańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicy ,robimy wgłębienie dajemy jajko ,sól,i olej ,wyrabiamy ciasto dodajemy powoli wodę i tak wyrabiamy aż będzie gładkie.Po wyrobieniu przykrywamy platikową miską i tak z 30 min zostawiamy.
    Farsz: ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę ,pomidory obieramy i kroimy w drobną kostkę,cebulę też drobniutko w kosteczkę ,ser trzemy na tarce o grubych oczkach.Cebulę podsmażamy ze szczyptą cukru na margarynie na złoty kolor ,dodajemy pokrojone pomidory i razem smażymy aż nadmiar wody wyparuje,solimy i pieprzymy do smaku.Do jeszcze ciepłych przeciśniętych ziemniaków dodajemy potarty ser i mieszamy ,dodajemy gotowe pomidory z cebulą ,doprawiamy do smaku i mieszamy ,powstanie nam gładka masa koloru czerwonego :).
    Ciasto cieńko wałkujemy ,wycinamy kółka i nakładamy nasz farsz.
    Pierogi gotuemy w gorącej osolonej wodzie ,podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulką.Pierogi są też pyszne tylko odsmażone na maślę.
    Smacznego :)

Porady

Można zamiast swieżych pomidorów użyc tych krojonych z puszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować