Pierogi ślężańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicy ,robimy wgłębienie dajemy jajko ,sól,i olej ,wyrabiamy ciasto dodajemy powoli wodę i tak wyrabiamy aż będzie gładkie.Po wyrobieniu przykrywamy platikową miską i tak z 30 min zostawiamy.
Farsz: ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę ,pomidory obieramy i kroimy w drobną kostkę,cebulę też drobniutko w kosteczkę ,ser trzemy na tarce o grubych oczkach.Cebulę podsmażamy ze szczyptą cukru na margarynie na złoty kolor ,dodajemy pokrojone pomidory i razem smażymy aż nadmiar wody wyparuje,solimy i pieprzymy do smaku.Do jeszcze ciepłych przeciśniętych ziemniaków dodajemy potarty ser i mieszamy ,dodajemy gotowe pomidory z cebulą ,doprawiamy do smaku i mieszamy ,powstanie nam gładka masa koloru czerwonego :).
Ciasto cieńko wałkujemy ,wycinamy kółka i nakładamy nasz farsz.
Pierogi gotuemy w gorącej osolonej wodzie ,podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulką.Pierogi są też pyszne tylko odsmażone na maślę.
Smacznego :)
Porady
Można zamiast swieżych pomidorów użyc tych krojonych z puszki
Komentarze