Pierogi serowo - brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

pierogi na słodko - pycha

Składniki:


  • Nadzienie :
    300 g półtłustego twarogu
    2 brzoskwinie
    2 łyżki kaszy manny ( błyskawicznej )
    cukier do smaku
    Ciasto :
    500 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
    250 ml gorącej wody
    1 łyżka oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    Sos :
    4 łyżki jogurtu greckiego
    1 jogurt brzoskwiniowo pomarańczowy ( 150 g )
    cukier do smaku
    odrobina czerwonego barwnika spożywczego

Pierogi serowo - brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie :
    Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić go widelcem. Brzoskwinie umyć, usunąć pestki i pokroić w kosteczkę. Do twarogu dodać kaszę mannę, pokrojone brzoskwinie oraz cukier do smaku i wymieszać nadzienie.
  • 2. Ciasto :
    Składniki ciasta połączyć ze sobą np. w misce, potem wyłożyć je na blat i wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i nie twarde.
  • 3. Pierogi :
    Ciasto wałkować na cienkie placki, wycinać kółka i nakładać porcje nadzienia na krążki i zlepiać pierogi. Następnie kłaść pierogi na ściereczce, ale nie powinny się dotykać. Zakryć drugą ściereczką aby nie wysychały. Zagotować wodę, dodać odrobinę soli i oleju, ponownie zagotować wodę i kłaść na wrzątek przygotowane pierogi. Gdy pierogi wypłyną gotować kilka minut do miękkości ciasta. Gotowe pierogi wykładać na talerze. Składniki sosu wymieszać i polać nim pierogi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy