Pierogi ruskie ze skwarkami i suszoną cebulką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób

To przysmak wielu z nas ... na naszym stole goszczą bardzo często. Uwielbiają je szczególnie dzieciaki.

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    25 dag mąki
    200 ml wrzącej wody

    Farsz:

    25 dag ziemniaków
    20 dag białego sera
    cebula
    1 łyżka masła

    słonina
    suszona cebulka

Pierogi ruskie ze skwarkami i suszoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane i wystudzone zmielić w maszynce.
  • 2. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle.
  • 3. Z mąki i wrzącej wody przygotować ciasto. Przykryć ścierką.
  • 4. Zmielony ser wymieszać z ziemniakami i cebulką tak aby farsz był zwięzły, doprawić solą i pieprzem.
  • 5. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto,
  • 6. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi.
  • 7. Gotować partiami kilka minut aż wypłyną i zrobią się miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.
  • 8. Podajemy ze skwarkami, oprószamy suszoną cebulką.

Porady

Pierogi można podać polane roztopionym masłem i oprószone świeżo zmielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy