Pierogi ruskie z wędzonym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków z dodatkiem 1 łyżki masła. Cebule obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i dusimy na 3-4 łyżkach oleju do zeszklenia (nie rumienimy). Dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Kiedy masa ziemniaczana nieco przestygnie, dodajemy rozkruszony twaróg, ugniatamy ponownie całość tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy pieprz ziołowy, doprawiamy do smaku pieprzem mielonym i ewentualnie solą (ostrożnie, bo twaróg jest dość słony). Wyrabiamy na gładką masę.
2.Mąkę mieszamy z suszonymi drożdżami i solą, dodajemy 1 łyżkę oleju, roztrzepane jajko oraz wrzątek wymieszany z mlekiem. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy na 30 minut, następnie wałkujemy placki, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi.
3.Pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Komentarze