Pierogi ruskie z soczewicą czerwoną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Bardzo lubię soczewicę czerwoną, za jej walory odżywcze i wyjątkowy smak, dlatego często używam ją do różnych potraw. Tym razem dodałam ją do ruskich pierogów- wyszły doskonałe i bardzo smaczne ! :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 60 sztuk:
    CIASTO:
    3 szklanki mąki
    ½ łyżeczki soli
    1 szklanka chłodnej wody
    mąka do posypywania stolnicy

    FARSZ:
    650 g ziemniaków (obranych)
    250 g twarogu
    1/2 szklanki czerwonej soczewicy
    duża cebula
    sól
    pieprz czarny mielony
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie z soczewicą czerwoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Ziemniaki gotujemy do miękkości, osączamy i gorące dokładnie rozbijamy tłuczkiem, dodajemy twaróg i ponownie dokładnie wszystko ubijamy.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • 3. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy, razem z cebulą dodajemy do ziemniaków, całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • 4. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 15 minut.
  • 5. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 6. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.

Porady

Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować