Pierogi ruskie z miętą

4.9 (192 ocen)

  • 40 min

Tradycyjne pierogi ruskie z dodatkiem mięty, to moje ulubione pierogi.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    1/2 szkl wrzącej wody
    1/2 szkl zimnej wody
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Farsz:
    500 g twarogu
    3-4 ugotowane ziemniaki
    1 łyżka drobno posiekanej mięty
    pieprz, sól do smaku

    przesmażona cebulka lub skwarki do okraszenia
Wystaw ocenę:

4.9 (192 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi ruskie z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, olej i gorącą wodę. Mieszać widelcem, dodać zimną wodę i wyrobić elastyczne ciasto.
  • 2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać pokruszony ser, pieprz, sól i część mięty. Wymieszać. Resztę mięty zostawić do posypania na talerzu.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkować, nakładać farsz i zlepić pierogi.
  • 4. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
    Podawać okraszone i posypane miętą.

Porady

Jak ktoś lubi to można zwiększyć ilość mięty w farszu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować