Pierogi ruskie z miętą

0 (0 ocen)

Bardzo lubię to połączenie ziemniaków, twarogu i mięty.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szkl. mąki
    - ok. ½ szkl. wody
    - 1 jajko

    Farsz
    - 200-250 g twarogu półtłustego
    - 400 g ziemniaków
    - 2 cebule
    - 2 łyżki masła
    - olej
    - 1 płaska łyżeczka pieprzu
    - 1-1,5 łyżeczki soli
    - 1 łyżka posiekanych listków mięty
    - 1 płaska łyżeczka suszonej mięty (z torebki)

    Ewentualnie dodatkowo
    - 100-150 g boczku na okrasę

Pierogi ruskie z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku (a najlepiej pokroić w plasterki i ugotować na parze). Wystudzić, przepuścić przez praskę. Cebulę posiekać, lekko zezłocić na maśle i odrobinie oliwy. Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej ugnieść tłuczkiem do ziemniaków), wsypać obie mięty, doprawić.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Wstawić garnek z osoloną wodą na gotowanie pierogów.
  • 3. Ulubioną metodą ulepić pierogi. Wrzucać do osolonego wrzątku (zamieszać, żeby nie przywarły) i gotować kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek, polać skwarkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy