Moja udoskonalona wersja pierogów ruskich:)podane z sezamem i surówką z marchwi stanowią pełnowartościowy a zarazem smaczny posiłek.
2 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
ok. 80 dag mąki
2 jajka
2 łyżki olej
1 łyżka(płaska)śmietany
szczypta soli
ok.1 szkl. ciepłej wody
Farsz:
ok.80-90 dag ziemniaków
30 dag sera białego
1/2 kostki sera typu feta
1 duża cebula
ok.1/4 kostki smalcu
pieprz,sól,maga do smaku
Do polania pierogów:
1/2 kostki masła
5-6 łyżek sezamu
Surówka z marchwi:
4 marchewki
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
sok z cytryny,cukier puder,sól do smaku
Pierogi ruskie z masełkiem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zarabiamy.Gotowe ciasto na pierogi ,przykrywamy by nie obeschło, odstawiamy na ok.20 minut.
2.Farsz:
Obrane, ugotowane wcześniej ziemniaki studzimy.Obraną cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na złoto na smalcu,studzimy.Wystudzone ziemniaki i sery mielimy w maszynce.Wszystko razem dokładnie wyrabiamy,doprawiamy do smaku solą,pieprzem,przyprawą w płynie(magą).Z farszu robimy jednakowe kuleczki.
3.Ciasto na pierogi wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy.
4.Z ciasta szklanką wykrawamy krążki i na każdy krążek ciasta dajemy po kulce farszu.
5.Z ciasta i farszu formujemy pierogi.
6.Pierogi gotujemy partiami we wrzącej,osolonej wodzie ok. 1-2 min.od wypłynięcia.Pierogi odcedzamy na sicie,przelewamy zimną wodą,od razu podajemy polane stopionym masełkiem i posypujemy sezamem uprażonym na złoto na suchej patelni.Pierogi podajemy z surówką z marchwi.
7.Surówka :
Marchew umyć,obrać i zetrzeć na drobnej tarce,doprawić do smaku,wymieszać.
Komentarze