Pierogi ruskie z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Odkąd sięgam pamięcią robiła je moja babcia.Potem zaniechane przez mamę która ich nie lubiła i nie robiła. Dla moich mięsożernych domowników to był strzał w dziesiątkę, bo podejrzewam że z samymi ziemniakami i serem by im nie smakowały,wkładka mięsna musi być i tak powstały „unowocześnione”

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki poznańskiej
    Około 350 ml gorącej wody
    1 jajko

    Farsz:
    70 dag gotowanych ziemniaków
    20 dag twarogu
    1 jajko
    35 dag łuskanego boczku
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    Sól do smaku
    Pieprz ziołowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi ruskie z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24ncfqk 1. Farsz:
    Całkiem zimne gotowane ziemniaki mielę w maszynce do mięsa-(zawsze robię, gdy zostanie mi ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia, wtedy nic się nie marnuje).
    Do ziemniaków dodaję całe jajko, twaróg.
    Boczek kroję drobniutko w kostkę nożem, wrzucam na patelnię i mieszam do momentu aż się wytopi i lekko zrumieni, wtedy dodaję posiekaną cebulkę i czosnek, podsmażam wszystko, doprawiam solą do smaku
  • image-0x1p6hu 2. gdy przestygnie, dodaję do ziemniaków.
    Trochę boczku z cebula odkładam do okrasy.
    Całość mieszam, doprawiam do smaku solą i ziołowym pieprzem.
  • image-1w4mfpp 3. Ciasto:
    Z mąki gorącej wody i jajka zagniatam jednolite gładkie ciasto, wałkuję, wycinam kółka, nadziewam farszem, zlepiam pierożki, gotuję w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.
  • image-1esovh9 4. Przed podaniem polewam okrasą.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować