Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Do tradycyjnego farszu na ruskie pierogi postanowiłam dodać świeżej bazylii oraz czosnku. Polane masełkiem czosnkowym smakowały super.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ok 30 pierogów:

    Ciasto:
    200g mąki + do podsypywania
    4 łyżki oleju smakowego z bazylią
    150ml ciepłej wody
    1 płaska łyżeczka soli

    Farsz:
    200g sera białego
    ok 5 ugotowanych ziemniaków
    1 duża cebula
    3 łodyżki świeżej bazylii
    2 ząbki czosnku
    ok 1/2 łyżeczki pieprzu
    ok 1/2 łyżeczki soli
    ok 1 łyżeczka przyprawy w płynie magi
    2 łyżki margaryny do przyrumienienia cebulki

    Dodatkowo:
    masełko czosnkowe do omaszczenia

Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy ciasto 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wałkujemy na cienki placek (grubości ok 2 mm). Wykrawamy literatką krążki.
  • Przygotowujemy farsz 2. Ser i ziemniaki mielimy, dodajemy przyrumienioną na margarynie cebulkę, posiekaną bazylię oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  • Zlepiamy pierożki 3. Farsz nakładamy na każdy krążek, zlepiamy. Gotowe wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i gotujemy ok 2 minuty od wypłynięcia pierożków na wierzch. Maścimy stopionym masełkiem czosnkowym.

Porady

Pierożki najlepiej gotować na bieżąco. Jeśli zostanie nam coś z obiadu najlepiej odgrzać je na parze. Wrzucamy pierożki na sitko i stawiamy nad gotującą się wodą, przykrywamy pokrywką. Po ok 15 minutach powinny być już dobrze zagrzane.

Komentarze

Podobne przepisy