Pierogi ruskie w wersji light

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierogi te nauczyła mnie lepić babcia. Przepis na 90 pierogów.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
    400-500 g chudego twarogu
    2 średnie cebule
    sól
    pieprz
    1 kg mąki szadkowskiej lub szymanowskiej
    0,5 - 0,75 wody
    sklarowane masło
    jogurt grecki lub bałkański
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi ruskie w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz i ugotuj w nieosolonej wodzie. Ciepłe zgnieć prasą lub przepuść przez maszynkę, razem z serem.
  • 2. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na złoty kolor na maśle. Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i wymieszaj, dodaj soli i pieprzu według uznania.
  • 3. Na blat lub stolnicę wysyp mąkę, zrób w kopcu dołek i wlej wodę, mieszaj nożem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Nie może się ono kleić do rąk, a jednocześnie musi się łatwo sklejać. Ciasto podziel na fragmenty i rozwałkuj na grubość maksymalnie 4 mm. Szklanką wycinaj krążki, za pomocą dwóch łyżeczek formuj farsz i układaj na cieście. Dobrze sklej, dla ozdoby poprzyciskaj widelcem. Gotuj w osolonym wrzątku, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.

Porady

Podawaj z jogurtem greckim posypane szczypiorkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować