Pierogi ruskie pikantne

4.51 (176 ocen)

  • 20 min

Pierogi ruskie zawsze lubiłam, odkąd zaczęłam z mamą przyprawiać je na ostro - stały się moimi ulubionymi pierogami.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    500 g mąki
    1 szklanka ciepłej wody
    szczypta soli

    Farsz:
    250 g białego sera
    250 g ugotowanych ziemniaków
    1 duża cebula
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    papryka ostra
    1-2 łyżki oleju

Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biały ser wraz z ziemniakami mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do zmielonego sera i ziemniaków - mieszamy doprawiając solą, pieprzem i paprykami.
  • Pierogi ruskie pikantne 2. Wyrabiamy elastyczne ciasto z mąki, wody i soli. Rozwałkowujemy cienko i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Na każdy krążek nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 3 - 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ziemniaki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować