Pierogi ruskie „bezlepce”

0 (0 ocen)

  • 45 min

Farsz ten sam ,co przy klasycznych pierogach ruskich. Metoda szybkościowa ,dla wszystkich zabieganych lubiących to tradycyjne danie.

  • 45 min

Składniki:


  • 600 g ziemniaków
    300 g twarogu
    1-2 cebule
    łyżeczka smalcu
    sól ,pieprz
    Ciasto:
    szklanka mleka
    jajko
    mąka
    sól

Pierogi ruskie „bezlepce” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Ziemniaki obieramy i gotujemy ,studzimy. Do ziemniaków dodajemy ser i ubijamy na jednolitą masę. Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i na łyżeczce smalcu szklimy. Dodajemy do masy ,dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łyżką nabieramy farsz i robimy z nich kulki.

    Ciasto:
    Mleko mieszamy z jajkiem i taką ilością mąki ,by wyszło bardzo gęste ciasto. Doprawiamy solą.

    Każdą kulkę zanurzamy w cieście (najlepiej robić to przy pomocy wykałaczki) i kładziemy na osolony wrzątek. Gotujemy 2-3 min ud wypłynięcia na powierzchnię wrzątku. Podajemy z cebulką i boczkiem lub śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy