Pierogi ruskie

5 (143 ocen)

  • 1 min

Dzięki dodaniu śmietany i oliwy do ciasta, pierogi są delikatniejsze.

  • 1 min

Składniki:

  • -500 g twarogu
    -ok. 1 kg ziemniaków ugotowanych
    -2 cebule
    -oliwa
    -sól, pieprz, majeranek
    -600 g mąki + trochę do podsypania stolnicy i ciasta
    -1,5 szkl ciepłej wody
    -2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i twaróg mielimy, dodajemy 1 podsmażoną posiekaną cebulkę i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  • 2. Z mąki, wody, soli, śmietany i 2 łyżek oliwy zagniatamy elastyczne ciasto, dzielimy na mniejsze kawałki, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 10 min.
  • 3. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółeczka i formować pierożki.
  • 4. Gotować w osolonej wodzie z oliwą. Odcedzić do zimnej wody z oliwą i po chwili przełożyć na durszlak. Taki "szok termiczny" powoduje, że pierożki nie zlepiają się tak do siebie.
  • 5. Okraszamy ugotowane pierogi np. cebulką i boczkiem, bądź smażymy je na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować