Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

Przepis dla osób lubiących tradycyjną kuchnię.

Składniki:

  • ciasto :
    szklanka ciepłej wody
    0,25 szklanki oleju
    ok. 3 szklanki mąki
    szczypta soli
    olej/masło

    farsz :
    0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    0,3 kg białego sera (tłusty lub półtłusty )
    cebula
    olej
    sól
    pieprz

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, dosypując tyle mąki by ciasto nie kleiło się do rąk. Ugotowane ziemniaki i ser przepuszczamy przez maszynkę i dodajemy zeszklaną cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wałkujemy ciasto i wykrawamy szklanką kółka. Nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy pierogi. W dużym garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej pierogi
    i gotujemy je ok. 4 min od wypłynięcia. Podajemy z przesmażoną cebulką albo boczkiem. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy