Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań mojego męża i moich dzieci.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - Ciasto: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 1 kilogram
    - gorąca woda: 400 mililitrów
    - sól okolo: 1 łyżeczka
    - farsz: 1 sztuka
    - ziemniaki ugotowane: 1 kilogram
    - twaróg: 500 gramów
    - cebula duża: 2 sztuki
    - sól około: 1 łyżeczka
    - pieprz prawdziwy: 0.5 łyżeczki
    - mięta ekspresowa (mięta w saszetkach lub suszona): 2 sztuki
    - smażony boczek z cebulką: 300 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz: ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną cebulkę, rozrywamy saszetki z miętą i wsypujemy zawartość do farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Miętę dodaję do zaostrzenia smaku farszu.

    Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki. Na kółka nakładamy farsz ( ja przygotowuję sobie kulki ) i dokładnie zlepiamy brzegi.
  • 3. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobina oleju. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut. Ja sprawdzam czy ciasto jest miękkie palcem, nabieram pieroga łyżką cedzakową i po protu dotykam czy ciast jest już mięciutkie. Jeżeli tak to wykładam pierogi. I w ten sposób gotujemy wszystkie pierogi.
  • 4. Układamy pierogi na talerz i okraszamy boczkiem podsmażonym z cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować