Pierogi ruskie

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam pierogi, a zwłaszcza ruskie, mimo nazwy, bardzo polskie danie, a jakie pyszne!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg. mąki tortowej
    2 szklanki ciepłej wody
    1,5 kg. ziemniaków
    0,5 kg sera białego
    2 duże cebule
    majeranek
    olej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, wody i soli zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto i przykrywamy ściereczką aby odpoczęło.
  • 2. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
    Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju tak aby była szklista i delikatnie złota.
    Po delikatnym wystygnięciu ziemniaków przeciskamy je przez praskę bądź tłuczemy i dodajemy do nich pokruszony biały ser.
    Dodajemy podsmażoną cebulę.
    Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • 3. Ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą po kolei wałkujemy- oczywiście podsypując delikatnie mąką, szklanką wykrawamy koła i nakładamy po łyżce farszu.
    Zlepiamy brzegi i tak do wykończenia składników.
    Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
    Podałam ze skwarkami z cebulką.
    Mnie z tej porcji wyszło 103 pierogi.
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować