Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, wody i soli zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto i przykrywamy ściereczką aby odpoczęło.
2.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju tak aby była szklista i delikatnie złota.
Po delikatnym wystygnięciu ziemniaków przeciskamy je przez praskę bądź tłuczemy i dodajemy do nich pokruszony biały ser.
Dodajemy podsmażoną cebulę.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
3.Ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą po kolei wałkujemy- oczywiście podsypując delikatnie mąką, szklanką wykrawamy koła i nakładamy po łyżce farszu.
Zlepiamy brzegi i tak do wykończenia składników.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
Podałam ze skwarkami z cebulką.
Mnie z tej porcji wyszło 103 pierogi.
SMACZNEGO!
Komentarze